arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 9: Warisan Kerajaan Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan dan Perlis

10 questions · Form 2 Sejarah Bab 9: Warisan Kerajaan Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan dan Perlis

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Siapakah yang memilih dan melantik Yamtuan Besar Negeri Sembilan mengikut tradisi Adat Perpatih?

  1. Undang yang empat
  2. Lembaga
  3. Buapak
  4. Anak Buah
Show answer

Answer: A

Yamtuan Besar dilantik hasil persetujuan empat Undang Luak (Sungei Ujong, Jelebu, Johol, Rembau).

2. Apakah persamaan utama dalam sistem pemerintahan Kerajaan Kedah, Kelantan, dan Perlis?

  1. Sistem beraja berasaskan Kesultanan Melayu
  2. Sistem matrilineal berasaskan ibu
  3. Pemerintahan gabungan empat pembesar
  4. Sistem republik berasaskan pilihan raya
Show answer

Answer: A

Kedah, Kelantan, dan Perlis mengamalkan sistem pemerintahan beraja berasaskan Kesultanan Melayu.

3. Seni bina rumah tradisional Melayu banyak menekankan reka bentuk beranjung dan bertiang tinggi bertujuan untuk...

  1. Mengelakkan banjir dan menyediakan sistem pengudaraan yang baik
  2. Menahan serangan kereta kebal
  3. Meneladani seni bina Barat
  4. Memudahkan pembinaan tangga batu
Show answer

Answer: A

Rumah bertiang tinggi disesuaikan dengan iklim tropika bagi mengelakkan banjir dan membenarkan aliran udara bebas.

4. Mata wang logam berbentuk haiwan yang unik dan pernah digunakan di Kedah dikenali sebagai...

  1. Wang Ayam Jantan
  2. Dinar Kijang
  3. Pitis Tampang
  4. Ringgit Pohon
Show answer

Answer: A

Kedah menghasilkan mata wang simpanan unik daripada bahan reka bentuk tempatan seperti Wang Ayam Jantan.

5. Apakah peranan utama Lembaga dalam hierarki masyarakat Adat Perpatih?

  1. Menjadi ketua Suku dan menjaga hal ehwal adat
  2. Menjadi ketua keluarga terdekat
  3. Melantik Sultan
  4. Pengutip cukai di pelabuhan
Show answer

Answer: A

Lembaga merupakan ketua bagi sesuatu Suku yang dipertanggungjawabkan menjaga kebajikan serta harta pusaka sukunya.

6. Dalam sistem perundangan Adat Perpatih, prinsip utama pelaksanaan hukuman kesalahan kecil berasaskan...

  1. Pemulihan dan pembaikan (ganti rugi)
  2. Hukuman bunuh
  3. Hukuman penjara seumur hidup
  4. Rampasan hak milik secara mutlak
Show answer

Answer: A

Adat Perpatih berteraskan prinsip pemulihan dan persaudaraan menerusi bayaran ganti rugi atau denda pemulihan.

7. Naskhah perundangan bertulis yang menjadi rujukan utama bagi pentadbiran Kerajaan Kedah ialah...

  1. Undang-Undang Kedah
  2. Hukum Kanun Melaka
  3. Undang-Undang 99 Perak
  4. Hukum Kanun Pahang
Show answer

Answer: A

Undang-Undang Kedah merangkumi pelbagai fasal termasuk Hukum Kanun Dato’ Kota Star dan Undang-Undang Pelabuhan.

8. Kesenian persembahan teater tradisional Melayu yang sangat terkenal di Kelantan dan diiktiraf dunia ialah...

  1. Mak Yong
  2. Gamelan
  3. Kuda Kepang
  4. Boria
Show answer

Answer: A

Mak Yong merupakan seni persembahan teater tradisional yang berkembang pesat di istana Kelantan.

9. Apakah ciri unik seni bina bumbung rumah tradisional Negeri Sembilan yang dipengaruhi oleh budaya Minangkabau?

  1. Melengkung lentik seperti tanduk kerbau
  2. Berbentuk kubah genting
  3. Bumbung rata
  4. Bumbung berlapis tiga
Show answer

Answer: A

Bumbung rumah tradisional Negeri Sembilan berbentuk melengkung lentik berasaskan pengaruh Minangkabau.

10. Siapakah yang memegang gelaran Buapak dalam sistem Adat Perpatih?

  1. Ketua bagi kumpulan Perut (keluarga terdekat)
  2. Ketua bagi seluruh negeri
  3. Ketua Luak
  4. Hakim Mahkamah Syariah
Show answer

Answer: A

Buapak dilantik oleh Anak Buah bagi memimpin unit keluarga terdekat yang dikenali sebagai Perut.

Sponsored